Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page

Apakah Urut Thai?

Urutan Thai yang juga dikenali sebagai urut yoga, tarikh kembali ke zaman purba. Ia dipercayai telah mencipta kira-kira 2500 tahun yang lalu di India. Selepas itu, teknik
urut ini dibuat jalan ke Thailand dan menjadi disepadukan dalam perubatan Thai.

Urut Thai dikenali dengan pelbagai nama. Ia seringkali dikenali sebagai yoga urut Thai atau hanya urut yoga. Dalam urutan Thai, terapi membuat penggunaan tangan, lutut, kaki dan kaki dan pelbagai postur yoga dihasilkan. Secara ringkasnya, pengamal melakukan yoga untuk anda.

Satu sesi urutan Thai adalah kombinasi yoga, akutekanan, mobilisasi, sendi dan manipulasi otot. Urutan Thai dilakukan di atas tikar di atas lantai atau tanah. Dalam terapi Asia yang lain, minyak herba biasanya diguna pakai, tetapi dalam urutan Thai minyak tidak digunakan.

Individu yang mendapat urutan Thai diminta untuk memakai pakaian yang longgar dan selesa. Satu sesi urut Thai tipikal berlangsung di mana-mana sahaja 1-2 jam.

Manafaat Daripada Urut Thai.

Manfaat menerima urut Thai adalah banyak. Pertama-tamanya, urutan yoga Thailand berehat seluruh badan kerana kedudukan yoga yang disebabkan oleh ahli terapi semasa sesi urut regangan dan merehatkan otot. Sejurus selepas urut, seseorang merasakan benar-benar tenang dan perasaan yang mendalam ketenangan.

Manfaat tambahan urut Thai melibatkan peredaran darah bertambah baik, dan meningkatkan tahap tenaga. Badan menjadi lembut dan fleksibel. Semua dalam semua, urutan Thai mempunyai kesan penyembuhan holistik yang membantu tubuh dan minda untuk bekerja dalam suasana harmoni.

Walau bagaimanapun, Thai urut yoga tidak disyorkan untuk mereka yang telah menjalani rawatan radiasi, atau yang terjejas oleh penyakit kulit atau hernia perut. Individu hamil sepatutnya untuk mengelakkan urut Thai.

Sebelum menerima urut Thai, beberapa garis panduan perlu diikuti. Ia tidak bijak untuk pergi urut Thai pada perut kosong. Tiada makanan patut dimakan sebelum menerima sesi urutan Thai anda. Sila maklumkan terapi anda mengenai kesihatan anda secara keseluruhan dan apa-apa keadaan kesihatan seperti luka, penyakit kulit, atau ruam supaya pengamal mampu untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang sesuai melaksanakan urutan Thai anda.

Urut Thai beroperasi pada teori yang tersumbat talian tenaga membawa kepada pelbagai gangguan. Selaras dengan kepercayaan ini, ahli terapi itu terpakai tekanan di sepanjang laluan tenaga sebagai garisan tenaga ini dianggap menjadi rahsia kepada kehidupan yang panjang. Adalah dipercayai bahawa terdapat 10 laluan tenaga yang penting untuk mengekalkan kehidupan yang sihat dan seimbang. Oleh mengimbangi tenaga yang mengalir di sepanjang garisan tenaga, kesihatan yang baik dapat dicapai.

Matlamat Asas Urut Thai.

Pada asasnya, matlamat dan tujuan urut yoga Thai adalah untuk meningkatkan kuasa penyembuhan tubuh manusia, dan pelepasan tekanan dan ketegangan yang merupakan punca pelbagai penyakit. Dengan mendapat urut Thai, garisan tenaga dibuka membolehkan tenaga untuk mengalir secara terbuka kepada semua kawasan tubuh yang mempunyai kesan yang sihat kepada keadaan keseluruhan seseorang.Selain mendapat urut Thai,anda boleh juga mendapat rawatan urut Sweden.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page