Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page

Jerawat.

Kulit yang bermasalah.Timbulnya bintik-bintik pada kulit.

Kenapa Terjadi Jerawat.

Terdapat bahan toksid di dalam badan.

Sesuatu yang tidak kena di dalam badan.Paru-paru,kulit,ginjal,usus adalah di antara organ yang tidak dapat membersihkan badan daripada bahan-bahan toksid dan asid yang mengganggu.

Kurangkan makan lada.

Pemakanan Yang Digalakkan.

Vitamin C : Minum jus buah-buahan citrus (oren,anggur,lemon,tomato),tanpa gula.

Vitamin E : 500 jus/hari.

Kekacang (sayur-kacang panjang dll).

Bayam,sayur-sayuran.

Zink : Untuk membentuk kolagen yang menjadi ‘perisai kulit’.

Evening Primrose Oil : 500gm – 3 kali sehari.

Cara Lain.

Bersihkan usus dengan menggunakan enema.

Mandi tanpa sabun.

Bersenam – peluh untuk membuang toksid melalui kulit.

Minuman – Air masak,air buah-buahan.

Jenis Herba Yang Disyorkan.

Herbal MIX,herbal YIN (bagi wanita),herbal YANG (bagi lelaki),HERBA ALL PLUS,HERBA LUNG.

Amalan Bagi Orang Mengalami Jerawat.

Jangan sekali-kali cucuk jerawat atau mana-mana sista lain untuk mengelapkan. Jerawat mengandungi sel darah putih (dalam bentuk kucing) dan lain-lain jangkitan bakteria. Jika air yang mengalir keluar, maka jerawat akan membahagi dengan nombor. Memerah jerawat juga akan menyebabkan parut kekal di kulit.

Pastikan kulit sentiasa bersih dan bebas daripada minyak. Anda boleh menggunakan sabun yang tidak berbau atau pembersih yang organik dibuat. Khas pembersih organik yang terdapat di pasaran dan anda boleh dengan mudah ambil satu yang anda mahu melalui internet. Jangan gosok kulit dengan pakaian kasar. Gunakan gulungan kapas lembut untuk mengelakkan penyebaran jerawat ke kawasan-kawasan lain.

Rawatan di rumah yang terbaik bagi jerawat adalah kiub ais urut. Mengikat sekeping besar kiub ais dalam kain putih yang lembut dan memberikan urutan yang lancar di tempat yang dijangkiti. Urut kiub ais akan bukan sahaja dapat merendahkan keradangan tetapi juga memberi kelegaan daripada sakit.

Bagi kelegaan sementara anda boleh menggunakan yg menyembunyikan sesuatu. Ini topeng jerawat anda dan juga menyimpan minyak jerawat percuma.

Selepas pembersihan kulit yang terjejas, memohon salap yang ditetapkan untuk jerawat. Kebanyakan krim jerawat kulit mengandungi sama ada peroksida Benzyl atau asid salisilik. Terlalu banyak menggunakan krim ini boleh menyebabkan kekeringan merbahaya kepada kulit anda. Jadi, memohon sekali atau dua kali sehari atau sebagaimana yang ditetapkan oleh dermatologi anda.

Lain-lain remedi yang sederhana termasuk menggunakan ubat gigi biasa (mengelakkan pes gel) di tempat kejadian merah semasa tidur. Anda juga boleh memohon jus lemon dengan penggunaan bola kapas dan tahan selama 5-10 minit. Kedua-dua proses ini akan memberikan hasil segera untuk mengurangkan keradangan.

Elakkan daripada menggunakan kosmetik yang mengandungi minyak, kerana kebanyakan krim muka mengandungi minyak. Jika anda gagal untuk mengeluarkan minyak pada waktu malam dengan menggunakan pembersih, ia akan memburukkan lagi jerawat dan menyebabkan calar yang lebih kepada kulit anda.
Bahagian Yang Diurut.

Mata,telinga,leher,memberi perhatian pada pituitary,tiroid,penolong kepada tiroid,buah pinggang.

Semua tips ini akan memberi penyelesaian untuk jerawat mengganggu anda dalam beberapa minggu sahaja. Bersama-sama dengan amalan ini, anda juga perlu mengikut sukatan diet tertentu jika anda mahu mendapatkan keputusan yang cepat. Makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran hijau dan makanan bebas minyak untuk merawat jerawat besar-besaran dengan mudah. Minum lebih banyak air adalah salah satu cara mudah untuk membuang toksin termasuk jangkitan bakteria dan virus daripada badan.Muka mesti diurut dengan scrub pembersih muka semasa mandi.Ini kerana,scrub bahan pencuci muka akan memcuci liang roma daripada tersumbat daripada peluh yang membeku di dalamnya.Bila liang roma itu bebas dari daki,maka kotoran melalui peluh dapat keluar dan tiada lagi kotoran yang terhalang yang menjadi penyebab utama kepada masalah terjadinya jerawat.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page