Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page

Darah Tinggi.

Tekanan darah merupakan ketahanan aliran darah yang dikenakan oleh pembuluh darah.Dalam keadaan normal, tekanan ini dipertahan pada paras 120/80 mmHg.Tekanan dikatakan tinggi apabila menyamai atau melebihi 140mmHg untuk tekanan darah sistolik dan 90 mmHg untuk tekanan diastolik. Sekiranya berlaku sedikit penurunan darah dibahagian tertentu dibahagian tubuh, aliran darah akan dipertingkatkan dan jantung mengepam lebih kuat lagi. Begitu juga pembuluh darah akan melebarkan diameter sehingga salur darah diperkecilkan. Penyakit darah tinggi bukan tergolong sebagai penyakit tunggal, ia disebut sebagai penyakit multi-sector kerana banyak agen-agen yang menyebabkan tekanan darah.

Alat Pengesahan Darah Tinggi.

Alat yang digunakan untuk mengesahkan darah tinggi dinamakan sfigmomanometer.Alat ini berbentuk L yang dilengkapkan sebatang tiub kaca yang berisi raksa yang dihubungkan sebuah kuf dan pam getah.Tiub kacang mempunyai anka kosong sehinga 300.

Alat ini digunakan untuk mengukur tekanan salur darah seseorang.Salur darah yang diukur ialah salur darah brakial yang terdapat dilipatan siku. Kuf dililitkan pada lengan tangan dan diisi dengan udara dengan cara memicit pam getah. Salur darah pada lengan akan tertutup apabila tekanan kuf atau sfigmomanometer melebihi tekanan salur darah pada lengan atas. Corong stetoskop diletakkan pada kawasan lipatan siku.Kemudian tekanan kuf diturunkan perlahan-lahan. Pada masa yang sama paras raksa menandakan bacaan.

Tanda-Tanda Tekanan Darah Tinggi.

Ramai berpendapat tekanan darah tinggi boleh mengakibatkan pening kepla atau sakit di bahagian tengkuk.keadaan ini tidak semestinya berlaku secara langsung , kerana tidak ramai pesait darah tinggi mengadu mengalami sengal-sengal otot, mengadu sakit kepala atau tengkuk tetapi tidak menghidapi darah tinggi. Lazimnya, penyakit ini tidak menimbulkan apa-apa gejala seperti sakit atau ketidak selesaan. Penghidap darah tinggi berhenti memakan ubat dengan alas an penyakitnya sudah sembuh sehingga memberi komplikasi dripada penyakit tersebut.

Penyakit-penyakit system endokrin yang menyebabkan hormone tertentu seperti phaeochromocytoma, conns syndrome, cushing disease, carcinoid syndrome dan lain-lain yang boleh menyebabkan darah tinggi. Biasanya ujian darah tinggi dan air kencing serta pemeriksaan buah pinggang dilakukan untuk memastikan penyakit ini bukan punca darah tinggi.

Punca-Punca Darah Tinggi.

Darah tinggi berpunca daripada pengambilan garam yang berlebihan.Kandungan garam yang terdapat dalam salur darah menyekat pengaliran darah secara cekap.Sungguhpun demikian masih terdapat beberapa faktor yang menjadi punca penyakit darah tinggi. Antara faktor-faktor yang menyumbang penyakit tersebut ialah:

i. Faktor Neurogenik
ii. Faktor Hormon
iii. Faktor Pemakanan
iv. Faktor Buah Pinggang
v. Menghisap Rokok
vi. Minuman Keras
vii. Faktor-Faktor Lain

i) Faktor Neurogenik

Faktor ini berperanan bagi jenis tekanan darah yang berkaitan dengan keturunan penghidap darah tinggi.Walaupun faktor ini menyumbangkan kepada kebarangkalian yang besar, tetapi sehingga kini pakar genetik masih belum dapat memastikan bahagian gen yang menjadi punca menurunkan penyakit darah tinggi.Para saintis dari Jepun membuktikan sifat tekanan darah tinggi dapat diturunkan kepada anak-anak tikus dengan mengahwinkan tikus-tikus percubaan dengn tikus yang mempunyai faktor tekanan darah tinggi. Faktor neurogenik ini berkait rapat denga stress melalui pengaruh psikosomatik. Penyakit saraf yang dikesan melalui baroreseptor wujud akibat tekanan darah tinggi.Oleh itu, penyakit ini saling berkiat secara berwaris daripada ibu bapa.

ii) Faktor Hormon

Terdapat dua hormon utama yang mempengaruhi tekanan darah iaitu hormon adrenaline dan noradrenalin.Hormon-hormon ini mengakibatkan konstriksi salur nadi sehingga memberi kesan terhadap tekanan darah.adrenalin dan noradrenalin dikeluarkan kelenjar adrenal yang terletak di atas buah pinggang.Dalam keadaan normal,jumlah yang dikeluarkan adalah seimbang dengan hormon-hormon yang menurunkan tekanan darah.Kadar pengeluaran adrenalin dan noradrenalin yang berlebihan menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi.Ini dilihat pada sejenis tumor yang melibatkkan kelenjar adrenal yang dihidapi oleh penghidap darah tinggi dan hanya boleh disembuhkan melalui pembedahan tumor tersebut.selain itu terdapat satu hormon yang menyebabkan tekanan darah tinggi iaitu hormon tiroksin. Hormon ini terjadi pada penyakit beguk yang mengeluarkan jumlah hormon tiroksin secara berlebihan.Keadaan ini terjadi apabila seseorang mengalami pembengkakan kelenjar tiriod,tangan yang menggeletar,cepat meradang dan sebagainya.

iii) Faktor Pemakanan

Makanan yang mengandungi garam, lemak atau kanji, amat membahayakan kesihatan.Ketiga-tiga bahan ini mengandung kolestrol.Kolestrol yang berlebihan boleh menyempitkan alur darah.Penimbunan kolestrol di dalam dinding salur darah menyebabkan salur darah menjadi keras.Paras kolestrol yang tinggi boleh menyumbatkan arteri atau menjadikannya sempit dan mengakibatkan darah tinggi. Kebanyakan makanan mempunyai kandungan garam berlebihan seperti ikan kering, telur asin, udang kering dan sebagainya.Kelebihan garam dalam makanan adalah untuk menyedapkan makanan. Makanan yang tidak mengandungi garam akan menjadi tawar dan tidak menyelerakan.

Sememangnya garam memberi kesan yang tidak baik terhadap kesihatan.Sifat garam menahan air dan menyebabkan lebihan cecair tubuh, termasuk cairan di dalam salur darah.Hal ini menyebabkan dinding salur darah menjadi sembab dan bengkak.Di samping itu, garam menaikkan isi padu plasma sehingga tekanan darah meninggi.Tekanan darah juga saling berkait dengan pertambahan berat badan.Hal ini menyebabkan bebanan terhadap jantung sekaligus memberi kesan pada arteri yang menjadi kurang anjal. Kegemukan juga membawa ke arah obesity an akan meningkatkan risiko kepada penghidap darah tinggi.

iv) Faktor Buah Pinggang

Sakit buah pinggang juga boleh mengakibatkan tekanan darah tinggi di semua peringkat umur.Tekanan darah tinggi yang disebabkan kerosakkan buah pinggang memberi kesan terhadap penghidap darah tinggi.Hubungan penyakit buah piggang dan tekanan darah berkait dengan satu enzim yang dinamakan renin.Renin dikeluarkan oleh sel-sel yang berada disekitar hujung pembuluh darah hingga ke buah pinggang. Sekiranya bahagian ini terdedah pada rangsangan renggangan atau kekurangan isipadu, darah akan mengalami kekurangan kandungan garam.Renin bertindak terhadap suatu bahan dalam plasma yang menghasilkan angiotensin 1 yang bertindak dengan satu enzim lain dan berubah menjadi angotensin 2. Angiotensin 2 adalah bahan yang kuat dan meningkat tekanan darah.

v) Menghisap Rokok

Bahan kimia yang terdapat dalam asap rokok meresap ke aliran darah. Bahan kimia seperti tar dan nikotin boleh merosakkan dinding arteri dan mengurangkan keanjalannya. Ini juga boleh menyebabkam kolestrol yang berlebihan tersumbat di saluran arteri.Selain tar, nikotin atau karbon monoksida, terdapat 2000 bahan kimia lain terdapat pada setiap rokok. Nikotin dan karbon monoksida merupakan bahan yang paling berbahaya kepada jantung.Nikotin mengandungi toksik, arsenik atau sianida yang boleh digunakan sebagai racun serangga. Karbon monoksida adalah gas yang mampu mengikat hemoglobin dua puluh kali lebih efisien daripada oksigen. Akibatnya oksigen berkurangan dalam salur darah sehingga jantung terpaksa bekerja lebih keras. Ini akan menyebabkan darah bertekanan tinggi.

vi) Minum Minuman Keras

Minum minuman keras secara berlebihan boleh member kesan kepada pengaliran darah.Ini disebabkan salur darah tersekat akibat kandungan garam yang berlebihan ditambah minuman yang beralkohol. Air minuman ini boleh member kesan yang sama kepada saluran darah dan boleh meningkatkan risiko terjadinya strok atau angin ahmar. Keadaan ini berlaku apabila jantung tidak berfungsi dengan baik.

vii) Faktor-Faktor Lain

Sememangnya pesakit diabetes mempunyai risiko untuk menghidap darah tinggi. Ini disebabkan paras gula yang berlebihan dalam aliran darah boleh mengakibatkan kerosakan saluran darah. Oleh itu, seseorang itu akan mudah menjadi marah apabila menghidap penyakit tersebut.

Komplikasi Darah Tinggi.

Darah tinggi boleh merosakkanbeberapa organ penting penghidapnya.Oleh itu pencegahan awal adalah penting untuk memastikan penyakit tersebut tidak menjadi serius. Pelbagai komplikasi boleh didapati di bahagian:

i. Otak
ii. Jantung
iii. Buah pinggang
iv. Mata
v. Saluran darah
i) Otak

Tekanan darah tinggi yang berada di tahap serius boleh menyebabkan saluran darah ke otak menjadi sempit dan tersumbat. Tekanan yang tinggi akibat tersumbat garam atau lemak akan menyebabkan saluran darah tersebut pecah dan berlaku pendarahan di otak.

Selain itu, otak juga tidak dapat berfungsi dengan baik.Otak tidak dapat digunakan sepenuhnya disebabkan kelambatan berfikir dan sebagainya.Lazimnya, penyakit yang berkaitan dengan otak hanya menyerang golongan pekerja kolar putih yang memerlukan pemikiran yang tinggi.

Ii) Jantung

Jantung merupakan satu organ yang digunakan untuk mengepam darah.Jantuk pesakit ini terpaksa mengepam darah dengan kuat untuk mengatasi tekanan darah. Kesannya otot jantung akan menebal dan akhirnya tidak dapat berfungsi dengan baik.Lazimnya penghidap darah tinggi akan mengalamai kekurangan oksigen apabila melakukan aktiviti seperti senaman atau kerja-kerja berat yang lain. Keadaan ini memaksa jantung bekerja dengan lebih pantas dan boleh menjejeaskan jantung dalam jangka masa yang panjang.

Iii) Buah Pinggang

Saluran darah kepada buah pinggang juga boleh menjadi rosak akibat tekanan darah tinggi.Kerosakan organ ini member kesan yang serius memerlukan pemindahan buah pinggang atau dialisis yang berterusan.Keadaan ini adalah serius kerana buah pinggang tidak dapat berfungsi dengan baik disebabkan tekanan darah yang tinggi.Selain itu darah yang pekat juga merosakkan buah pinggang sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik.

iv) Mata

Pendarahan dalam mata boleh berlaku sekiranya tekanan darah tinggi tidak terkawal.Pada mulanya pandangan mata menjadi kabur, tetapi lama-kelamaan menjadi buta.Pada peringkat awal, masalah rabun ini boleh diubati, tetapi pada tahap kronik kerosakan mata sukar dipulihkan.

V) Saluran Darah

Tekanan darah tinggi merosakkansaluran darah ke anggota-anggota badan.Kesannya, bekalan darah ke anggota-anggota badan berkurangan dan boleh menyebabkan rasa sakit terutama di bahagian betis dan hujung kaki apabila berjalan.

Rawatan Darah Tinggi.

Amalan cara hidup yang teratur amat digalakkan terutama pesakit yang menghidap buah pinggang. Pemakanan yang seimbang dan senaman boleh mencegah pelbagai penyakit. Pesakit dinasihatkan supaya mengurangkan supaya mengurangkan pengambilan garam dan gula dalam masakan sebagai pencegahan.Mereka yang mempunyai berat badan berlebihan harus berusaha mengurangkannya. Ini boleh dilakukan dengan pelbagai cara termasuk senaman dan kawalan pemakanan. Lebih penting bagi pesakit darah tinggi dinasihatkan meningkatkan pengetahuan tentang penyakit , kesan dan komplikasi yang dialami.

Ubat-Ubat Pencegahan Darah Tinggi.

Bagi menangani penyakit darah tinggi, pelbagai rawatan dan ubat-ubatan yang digunakan untuk memastikan penyakit ini dapat dikurangkan.Antaranya :

i. Penghalang Beta
ii. Vasodilator
iii. Kalsium Antogonis
iv. ACE Inhibitors
v. Ubat-Ubat Lain

i)Penghalang Beta.

Penghalang Beta adalah ubat yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi.Ubat ini juga menurun dan memperlahankan denyutan jantung.Lazimnya ubat ini tidak diberikan kepada penghidap lemah jantung. Sekiranya pesakit mendapati penghalang beta tidak sesuai dan menyebabkan kesan-kesan sampingan seperti tidur sering terganggu, mudah terasa letih, ubat yang lain akan diberikan. Ini disebabkan hanya segelintir penghidap darah tinggi yang memperoleh kesan sampingan, sedangkan pesakit lain boleh menggunakan ubat tersebut.

ii) Vasodilator.

Sekiranya ubat pengahalang beta tidak member kesan kepada penghidap darah tinggi yang kronik, ubat ini akn diberikan. Ubat ini akan memperlebarkan salur darah sehingga tahanan terhadap aliran darah berkurang dan menyebabkan tekanan darah menurun.Sekiranya ubat ini masih memberi kesan sampingan seperti sakit kepala, jantung berdebar-debar dan sebagainya, tetapi kesan itu akan hilang dalam beberapa hari selepas digunakan.

iii) Kalsium Antagonis.

Ubat ini merupakan ubat yang paling popular.Ubat ini berupaya menurunkan tekanan darah tinggi dan menghilangkan kesan-kesan sampingan kepada [esakit darah tinggi.Kalsium antagonis bertindak membersihkan kalsium pada dinding arteri sehingga menjadi kendur dan mudah mengembang.Sekiranya ini berlaku, banyak darah dan oksigen sampai ke jaringan otot. Oleh itu, tekanan darah akan turun.

iv) ACE Inhibitors.

Ubat ini baru lagi diperkenalkan di Malaysia dan harganya mahal.Ubat ini berkesan untuk pesakit darah tinggi yang mengalami kerosakan buah pinggang. Sungguhpun demikian pengambil ubat ini akan member kesan sampingan seperti batuk dan menekan sis semula jadi badan.

v) Ubat-Ubatan Lain.

Selain itu terdapat beberapa jenis ubat yang boleh menurunkan tekanan darah.Antara ubat-ubat yang digunakan untuk mengurangkan tekanan darah ialah reserpine, methyldopa dan clonidine.Ubat-ubat ini member kelegaan terhadap otak sehingga pesakit menjadi lesu, insomnia dan bibir menjadi kering.Namun begitu ubat tersebut tidak membahayakan kesihatan sekiranya mendapat pengesahan doktor.

Penyakit Darah Tinggi Di Malaysia.

Darah tinggi merupakan penyakit yang dering menyerang masyarakat Malaysia. Dilaporkan lebih daripada 2000 pengidap darah tinggi dikenal pasti setiap hari.Penyakit darah tinggi yang menyerang masyarakat Malaysia lebih merujuk kepada aspek pemakanan.Kebanyakkan masyarakat menggemari makanan yang mengandungi jumlah garam yang berlebihan.Boleh dikatakan semua makanan mengandungi garam seperti ikan bilis, ikan kering, telur masin, jeruk dan sebagainya.Bahkan terdapat juga buah-buahan yang dicampur garam untuk melazatkannya.

Selain itu masyarakat Malaysia juga menggemari makanan yang berlemak.Kebanyakkan makanan digoreng menggunakan minyak yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi.Ini menambahkan jumlah kolesterol dalam makanan.

Pada masa yang sama sudah menjadi amalan masyarakat Negara ini tidak suka melakukan aktiviti yang menggunakan aktiviti yang menggunakan pergerakan fizikal. Kebanyakkan masyarakat yang berusia lebih 40 tahun hanya berehat dirumah tanpa melakukan senaman. Oleh sebab itu berat adalah melebihi tahap normal. Pada masa yang sama juga pembanggunan yang pesat menjadi teratur kelangsungan tekanan darah tinggi. Oleh itu, penyakit darah tinggi hanya menjurus kepada masyarakat yang tinggal di kawasan bandar berbanding masyarakat desa yang relatif kecil penghidapnya.

Penyakit Darah Tinggi Di Dunia.

Penyakit darah tinggi terdapat di seluruh Negara.Namun begitu punca penyakit tersebut berbeza di sesebuah Negara.Negara yang maju dari segi pembangunan lebih melibatkan tekanan hidup.Misalnya masyarakat di Jepun menghidap darah tinggi disebabkan pembangunan yang amat pesat.Di Amerika Syarikat pula penyakit ini disebabkan faktor pemakanan makanan berlemak, sedangkan di Negara-negara membangun atau mundur lebih merujuk kepada pengambilan garam yang berlebihan.

Setiap hari terdapat beribu-ribu pesakit baru yang dilaporkan.Penyakit ini menjadi pembunuh ketiga di kebanyakan Negara selepas AIDS dan diabetes di Negara-negara maju, sedangkan di Negara-negara membangun menjadi pembunuh kedua selepas penyalahgunaan dadah.Walaupun rawatan yang diberikan, tetapi pengamalan makanan yang tidak menentu terutama oleh golongan miskin menyebabkan penghidap menjadi bertambah serius.

Di Negara-negara miskin pula ubatan terhad sehingga jumlah kematian penghidap darah tinggi berlipat kali ganda tahun. Penyakit darah tinggi masih boleh ditangani sekiranya semua masyarakat dunia menjalani hidup yang sempurna. Pemakanan yang seimbang dan aktiviti fizikal yang sempurna adalah salah satu cara untuk memastikan tahap kesihatan yang baik. Hanya dengan ini sahaja penyakit tersebut dapat ditangani.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page