Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page

Urut Tradisional | Senggugut Atau Dismenorea.

Senggugut dalam rawatan urut tradisional sebenarnya bukanlah penyakit infeksi yang dibawa oleh virus atau kuman.Ianya dianggap suatu keadaan ketegangan saraf sementara dalam edaran dan pusingan haid.

Senggugut dalam rawatan urut tradisional ini menyerang kebanyakan kaum wanita semasa hari kedatangan haid.Apabila seseorang diserang oleh senggugut dalam rawatan urut tradisional ini,ia akan terasa sakit kerana berlakunya ketegangan urat saraf.Kadar rasa sakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini agak berbeza bagi setiap individu.Tempat yang dirasai sakit juga berbeza-beza,di mana sesetengahnya mengadu sakit dan tegang di sekitar betis,pinggang atau belikat.Manakala yang lain pula mengadu sakit di sekitar bawah perut.

Bagi sesetengah wanita,mereka amat bertuah dan patut bersyukur kerana bilamana sudah mendirikan rumahtangga dan mendapat cahaya mata,kadar sakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini akan berkurangan sendirinya.Kes senggugut dalam rawatan urut tradisional ini berkurangan mungkin disebabkan oleh pembesaran lubang faraj akibat terlalu kerap mengadakan hubungan seksual atau melahirkan anak.Apabila saiz faraj sudah membesar,maka dengan sendirinya pengaliran darah haid berjalan lancar tanpa halangan.

Pandangan Pakar Perubatan.

Menurut pakar sains perubatan dan penyakit puan,senggugut dalam rawatan urut tradisional ini biasanya tidak berlaku kecuali 2 atau 3 tahun selepas kedatangan haid pertama dan selalunya terjadi jika tempoh haid mengikut edaran yang ada berlaku pengovulan.Adakalanya senggugut dalam rawatan urut tradisional ini sekali sekala berlaku dalam tempoh yang tidak terjadinya pengovulan,terutamanya jika darah haid membeku dalam uterus dan kemudiannya keluar sebagai darah beku yang berbuku kecil.Kesakitan senggugut dalam rawatan urut tradisional ini biasanya bermula 24 jam sebelum datang haid dan berterusan selepas 24 jam atau 36 jam sesudah keluar darah.

Urut Tradisional | Faktor Dan Tanda Senggugut.

Salah satu faktor yang menyebabkan sakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini ialah berlakunya kekejangan di otot-otot uterus akibat menerima bekalan darah yang belum matang.Dalam sesetengah kes senggugut dalam rawatan urut tradisional ini,seseorang akan mengalami muntah-muntah atau ceret beret.Kemuncaknya bagi penyakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini berlaku ke atas wanita yang berusia antara 15 hingga 25 tahun.

Selain daripada masalah di atas,ada satu lagi masalah yang sering mengganggu kaum wanita semasa hampir kedatangan haid ialah “Ketegangan dan Kesekan Pelvis”.

Dalam masa beberapa hari sebelum kedatangan haid,ramai kalangan wanita mendapat sindrom sebelum haid yang disebut “Ketegangan Sebelum Haid”.Keadaan ini berpunca dari air yang tersimpan secara tidak normal dalam badan akibat pengaruh hormon seks perempuan.Wanita yang terbabit mungkin mendapati buah dadanya bengkak dan sakit bila disentuh.Bahagian bawah matanya bengkak dan perutnya terasa lebam.Sesetengah wanita yang mengalami kes ini mendapat sakit kepala manakala yang lainnya mendapat sembelit.

Jika kes tersebut terjadi ke atas isteri atau anak perempuan anda,segeralah membawanya ke rumah sakit.Doktor boleh merawatnya dengan memberikan tablet yang menggalakkan pembuangan air yang tersimpan dengan memperbanyakkan pembuangan air kecil.Wanita tersebut ada kalanya diberikan ubat yang boleh mententeramkan,sehinggalah kedatangan haidnya menghilangkan semua gejala tersebut.

Urut Tradisional | Kaedah Rawatan Bagi Senggugut.

Satu kaedah rawatan terbaru mengatasi masalah sindrom senggugut dalam rawatan urut tradisional ini,sebelum haid,telahpun ditemui oleh 2 orang ahli ginekologi.Mereka berpendapat bahawa sindrom senggugut dalam rawatan urut tradisional ini terjadi kerana berlakunya peningkatan hormon prolaktin darah.Dalam rawatan tersebut,mereka telah memberikan sejenis ubat yang diberi nama “Bromokriptin” yang dapat mengurangkan aras tinggi dan menghilangkan gejala senggugut dalam rawatan urut tradisional tersebut dengan berkesan.Tablet itu perlu diambil 2 kali sehari bermula hari kesepuluh berlakunya edaran haid.

Kaum wanita kini tidak perlu lagi bimbang jika berlakunya masalah gangguan disebabkan oleh senggugut dalam rawatan urut tradisional ini memandangkan terdapatnya berbagai kaedah rawatan samada secara tradisional ataupun secara moden.Selain itu,berbagai jenis ubatan boleh didapati di farmasi atau di mana-mana hospital untuk mengurangkan kadar sakit.

Jenis-Jenis Ubat.

Antara ubat-ubat yang diberikan kepada pesakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini di hospital-hospital kerajaan termasuklah “Mefenamic Acid”, dan juga “Indomethacin”.

Ubat mefenamic acid biasanya diberi minum bersama dengan segelas air susu.Mana-mana pesakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini yang telah mengambil ubat ini dinasihatkan supaya jangan memandu kenderaan jika mengalami pening kepala atau penglihatan dirasai kabur.Kerja-kerja berat juga tidak boleh dilakukan semasa pengambilan ubat ini.Selain itu,pesakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini juga disyorkan supaya menghindarkan diri mendedah penglihatan kepada cahaya matahari ketika panas terik,jika dirasai alahan dengan cahaya pancaran.

Ubat-Ubatan Dan Petua.

Berhubung dengan jenis-jenis ubat,pantang larang dan petua bagi penyakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini tidaklah berapa banyak sangat yang diketahui,cuma 2,3 jenis sahaja.

Tetapi di Kelantan memang ramai di kalangan bidan-bidan kampung yang juga dikenali sebagai tukang urut khusus bagi wanita yang sangat arif dalam memproses adun ubatan tradisional termasuklah ubat penyakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini,mengecutkan peranakan,menyempitkan lubang faraj,mengurangkan kuantiti cecair putih atau penyakit keputihan dan menghilangkan parut kulit perut yang pecah-pecah.

Pil Dua Dalam Satu.

Salah seorang bidan kampung terkenal di Tumpat telah berjaya memproses adun sejenis ubat tradisional yang dinamakan sebagai “Pil Dua Dalam Satu”.Nama yang diberikan kepada pil tersebut amat sesuai sekali dan kena pada tempatnya,kerana ia sangat mujarab untuk mengubati penyakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini serta penyakit keputihan atau “White Discharge”.Cecair putih yang terdapat di faraj wanita sebenarnya tidak boleh dikategorikan sebagai penyakit kerana itu dianggap fitrah semulajadi bagi kaum hawa.

Sekiranya kadar kuantiti cecair putih berada di paras yang tinggi,ia mungkin disebabkan oleh sesuatu virus ataupun kuman.

Apabila keadaan ini berlaku,perhubungan seksual langsung tidak mendatangkan apa-apa nikmat.Bak kata orang tua-tua,seperti berjalan di lumpur yang pekat,bunyinya belu’,bela’ yang mana boleh didengari oleh jiran bilik sebelah.

Perlu dinyatakan di sini bahawa di faraj wanita terdapat sejenis cecair bewarna putih.Bilamana paras kuantitinya agak tinggi,hubungan seksual tidak mendatangkan nikmat kerana ianya terlalu longgar.Selain itu,melalui lubang faraj juga,darah haid mengalir keluar.Apabila keadaannya berketul dan berbuku-buku,maka wanita yang terbabit dengannya akan merasai sakit.

Oleh sebab itulah Pil yang telah disebut di atas dinamakan “Pil Dua Dalam Satu” kerana apabila si isteri yang memakannya,si suami juga turut merasai nikmat.Selain itu ianya juga dapat mengurangkan kesakitan senggugut dalam rawatan urut tradisional ini di samping kadar kuantiti cecair putih turut dikurangkan.Secara tidak langsung,lubang faraj isteri turut menjadi sempit.

Bila hal ini terjadi,perhubungan seksual pastinya dirasai seperti dimalam pertama perkahwinan.Tegasnya,walaupun si isteri yang memakan ubat tetapi suami juga turut merasai nikmat.

Lain-Lain Ubatan Dan Petua.

1. Ambillah ketumbar,kunyit,buah pala,buah pelaga,biji jintan hitam,gula merah,cengkeh dan gula putih,semuanya seberat 3 auns tiap satu serta 20 gram daun seri gading.Kesemuanya itu dimasuk ke dalam periuk yang mengandungi 250 cc. air,kemudian direbus.Amalkam minum air itu selama 5 hari sebelum datang haid.

2. Ambil 2 biji bawang merah dipotong nipis-nipis,campurkan dengan satu sudu besar minyak tanah kemudian diramas uli beberapa minit.Gunakan bahan tersebut untuk buat mengurut di sekitar ari-ari dan perut semasa hampir kedatangan haid.

3. Ambillah air kelapa kemudian campurkan dengan sedikit manisan kelapa kemudian minumlah sekali sehari selama 3 hari berturut-turut semasa kedatangan haid.

4. Amalkan mandi dengan air sejuk dan kurangkanlah pengambilan garam atau makanan/minuman yang masin.

Rawatan urut tradisional juga teramat penting dalam merawat penyakit senggugut dalam rawatan urut tradisional ini.Terdapat sekurang-kurangnya 7 tempat di anggota badan wanita yang sering dirasai sakit,lenguh atau tegang semasa hampir kedatangan haid.Rawatan urut tradisional di buah dada juga penting untuk mengubati sesak nafas semasa hampir kedatangan haid.Semua rawatan urut tradisional yang dilakukan di tempat-tempat yang dimaksudkan adalah untuk menghilangkan angin serta meregangkan otot-otot yang tegang di kawasan tersebut dan seterusnya melancarkan peredaran darah yang sihat di kawasan bermasalah.Sesudah dirawat dengan rawatan urut tradisional dalam tempoh tidak sampai 30 minit,seseorang wanita itu akan merasa lega dan ringan.Bagi sesetengah wanita kadang-kadang,sejurus selepas di urut dengan rawatan urut tradisional,darah haid dirasai terkeluar perlahan-lahan.Untuk memdapatkan rawatan urut tradisional ini,semestinya anda kenalah memilih tukang urut tradisional yang terlatih dan berpengetahuan dalam rawatan urut tradisional.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page