Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page

Urut Tradisional | Terseliuh Mengambil Masa Lama Untuk Sembuh.

Umum sudah mengetahui iaitu bilamana seseorang sudah terbabit dengan terseliuh yang teruk,terutamanya di sekitar pergelangan kaki dan buku lali,ianya terpaksa memakan  masa yang berminggu-minggu untuk dipulihkan kembali kecuali rawatan itu melibatkan sama urut tradisional.

Urut Tradisional | Jangan Diurut Di Tempat Yang Terseliuh Tetapi Letakkan Ais.

Dalam hal ini, pelu dijelaskan kepada anda supaya jangan lupa segera mencari rawatan urut tradisional selepas 48 jam ke atas dari mana-mana tukang urut tradisional sekiranya anda terbabit dengan seliuh yang teruk.Biasanya,selepas terjadi seliuh,anda haruslah mengambil ais samada dibungkus dengan kain,kemudian lekapkan pada tempat yang terseliuh tadi berulang-ulang kali.Ini untuk mengelakkan darah di tempat yang terseliuh tadi daripada terus menjalar ke saraf berhampiran dan akibat itu akan membuatkan tempat tersebut lebam dan merah dengan luasnya.Satu lagi,jangan diurut tempat yang terseliuh tadi kerana tempat terseliuh tadi telah luka(terkoyak tisu).Jika kita sentuh dan urut di tempat tadi,ini akan membuatkannya bertambah teruk dan teruk.

Selepas mengikut step ini,tunggu 24-48 jam untuk ia membeku dan seterusnya berjumpalah tukang urut tradisional untuk mendapatkan rawatan urut tradisional di tempat yang terseliuh tadi unuk membuang segala darah beku yang berkumpul tadi.

Alternatif lain adalah,anda juga bolehlah mengambil ubat-ubatan di farmasi atau rumah sakit yang boleh menyegerakan pemulihan otot-otot atau urat yang bengkak di sekitar tempat terbabit.

Sepanjang kajian,jelas terbukti bahawa rawatan urut tradisional bagi kes terseliuh adalah sepuluh kali ganda lebih cepat berkesan jika dibandingkan dengan kaedah rawatan secara moden.Ini terbukti bilamana seseorang yang terseliuh teruk di pergelangan kaki dan buku lali yang tidak boleh berdiri dan berjalan,didapati boleh berdiri semula dan berjalan secara perlahan sesudah dirawat dengan rawatan urut tradisional selama 30 minit.

Urut Tradisional | Terseliuh Terbahagi Kepada 3.

TerseliuhMenurut kajian,kes terseliuh terbahagi kepada 3 jenis di mana ia dinamakan terseliuh di hadapan,terseliuh di belakang,dan terseliuh di pihak rusuk.

Tanda Terseliuh Hadapan:

1. Terdapat tanda-tanda lebam dan bengkak warna hitam di sebelah hadapan pergelangan tangan atau kaki salah satu yang terbabit.Orang yang terseliuh akan merasa terlalu sakit apabila tangan atau kakinya ditolak ke atas tetapi kurang rasa sakit bila digerakkan ke bawah.

Tanda Terseliuh Belakang:

1. Terdapat tanda-tanda lebam bengkak warna hitam di sebelah belakang,bawah tapak tangan atau kaki salah satu yang telibat.Orang yang terseliuh akan merasa amat sakit bila tangan atau kakinya atau salah satu yang terbabit digerakkan ke bawah tetapi kurang merasai sakit apabila digerakkan ke atas.

Tanda Terseliuh Rusuk:

1. Terdapat tanda-tanda lebam bengkak warna hitam di sebelah kiri buku lali jika terseliuh berlaku di kiri kaki dan begitulah sebaliknya.Si terseliuh akan merasa amat sakit bila anggota terbabit digerakpusing ke kiri sekiranya seliuh terjadi di kiri dan begitulah sebaliknya.

Di antara 3 jenis terseliuh yang disebutkan,terseliuh rusuklah yang paling rumit sekali untuk diurut dengan rawatan urut tradisional.Perlu diingatkan,rawatan urut tradisional bagi kes terseliuh rusuk ini adalah yang paling sakit sekali dirasai oleh seseorang berbanding dengan rawatan urut tradisional lain-lain masalah.Oleh itu disarankan kepada sesiapa sahaja yang mengalami seliuh yang teruk supaya terlebih dahulu mendapat suntikan ubat kebas dari hospital atau klink sepertimanayang dilakukan ke atas pesakit gigi yang hendak dicabut.Tujuannya adalah untuk mengurangkan rasa terlalu sakit bila diurut dengan urut tradisional.Kalau bolehlah.Kalau tidak boleh,hanya ikut segala step yang telah disebut pada  mula-mula perenggan di atas.

Satu perkara yang harus disebutkan di sini adalah,kepada mereka yang terbabit dalam kes terseliuh supaya berhati-hati dalam pengambilan makanan harian sepanjang rawatan urut tradisional dilakukan.Dengan kata-kata,anda haruslah berpantang atau mengelakkan dari mengambil beberapa jenis makanan dan minuman sepanjang rawatan  urut tradisional kes anda dilakukan.

Dengan berbuat begitu,terseliuh boleh sembuh dengan hanya dalam beberapa hari sahaja.Pengalaman yang lepas menunjukkan bahawa,mereka yang tidak berpantang dengan makanan dan minuman terpaksa memakan masa sampai sepuluh hari untuk sembuh.

Antara Makanan Dan Minuman Yang Menjadi Pantang Larang Adalah:

1. Air batu.

2. Air bergas seperti 7up dll.

3. Makanan dalaman (Internal Organ).

4.Tauhu atau soya bean.

5. Buah terung dan buah labu.

6. Semua jenis pulut.

Oleh yang demikian,untuk pulih dengan cepat,anda harus mengikut segala langkah yang disebutkan kerana ia telah terbukti.Segalanya tidak akan terjadi tanpa rawatan urut tradisional daripada pakar urut tradisional.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on RedditDigg thisShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someoneShare on TumblrBuffer this pageShare on VKShare on YummlyFlattr the authorPrint this page